Rekommenderar polisen överfallslarm?

Det finns flera olika sätt att försvara sig på vid ett överfall. I många länder är det vanligt med till exempel pepparspray som innehåller extrakt från chili-peppar. Pepparspray attackerar ögon och luftvägar men är inte laglig att använda i Sverige. I Sverige kan man istället använda ett överfallslarm som också är mycket effektivt och inte på något sätt skadar förövaren. Polisen är i allmänhet positiv till överfallslarm på ett villkor: man får inte glömma bort att de inte är en garanti mot överfall, man bör alltid vara försiktigt och inte gå på vissa gator när det är mörkt, även om man har ett överfallslarm. 

Nya typer av överfallslarm 

Ett nytt typ av överfallslarm har precis kommit ut på marknaden. Det är utformat som en sportklocka och fästs alltså på handleden. Det är väldigt diskret utformat och ingen kan misstänka att det i själva verket handlar om ett överfallslarm som sitter på din handled. Armbandet på överfallslarmet är elastiskt och skönt att ha på sig utan att det skaver. Det har en ergonomisk utformning som är enkel att använda och finns i många olika färger. Ljudsignalen är mycket kraftig och kallar effektivt på allmänhetens och andras uppmärksamhet. 

Hur högt låter ett överfallslarm? 

Ljudnivån på ett överfallslarm får inte vara högre än 140 decibel, annars riskerar man att skada både sin egen och andras hörsel. Det kan vara bra att testa sitt överfallslarm för att vara säker på hur det fungerar och på hur det låter. Man brukar säga att ett överfallslarm låter ungefär som ett billarm fast högre. Om ditt överfallslarm låter högre än 140 decibel så bör du lämna tillbaka där du köpte det och köpa en ny modell, det är nämligen inte lagligt att ha överfallslarm som ljuder högre och både du och affären gör något olagligt om ni använder larmet. Tänk på att överfallslarmet inte får vara för litet, då är det lätt hänt att du tappar bort det. 

Är ett överfallslarm lätt att hantera? 

En del överfallslarm är nästan för små i storleken. Ett överfallslarm som är mindre än en tändsticksask till exempel kan vara svårt att hantera och dessutom tappar man lätt bort det. De ska vara enkelt att sätta igång ett överfallslarm och att hitta det i fickan. Vill man hålla överfallslarmet i handen så ska det vara bekvämt att hålla i. De överfallslarm som fungerar bäst är de som har en sprinter som man drar bort för att aktivera larmsignalen. 

Rekommenderar polisen överfallslarm?