Att cykla med cykelsits

Det är fantastiskt roligt för både barn och förälder att kunna ta med barnet ut på en cykeltur. Som tur är behöver man inte vänta tills barnet är stort nog att kunna cykla själv, en cykelsits är en speciellt typ av sits som man fäster bakom cykelns sadel och där små barn kan sitta. Det finns en rad olika typer av cykelsitsar och det kan vara svårt att välja vilken som är bäst. I de flesta fall är kvalitén hög på de cykelsitsar som säljs i Sverige men det gäller ändå att vara lite påläst och veta vad man ska kolla efter när man ska köpa en cykelsits.

Var kan man köpa en cykelsits?

Man kan köpa cykelsitsar i de flesta cykelaffärer. När du ska köpa en cykelsits så ska ni alltid ta med de cyklar som ni vill att cykelsitsen ska sitta på. Även barnet bör följa med även om det gör hela köpprocessen lite krångligare, alla med små barn vet hur otåliga de kan bli när de får vänta för länge. På plats i cykelaffären kan ni kontrollera hur barnet sitter i cykelsitsen och att det inte finns några bromsvajrar som sitter i vägen när man ska montera på cykelsitsen. Det är också viktigt att man inte slår hälarna i sitsen när man cyklar.

Är en cykelsits bekväm?

Som förälder undrar du säkert om cykelsitsen är bekväm för ditt barn. Om du väljer en sits med lätt fjädring kommer ditt barn att få en ökad komfort i cykelsitsen. Om du tar med dig barnet när ni ska köpa sitsen kan ni testa och se om cykelsitsen är lagom stor och att barnet sitter bekvämt. Det är viktigt att fotremmar och fotstöd kan anpassas till ditt barns storlek. I vilket fall som helst ska man aldrig vara ute och cykla för länge med små barn som nyss har lärt sig att sitta.

Vad kostar en cykelsits?

En cykelsits kan kosta allt ifrån några hundra kronor och uppåt. En lite dyrare sits som fjädrar lite ger en bekvämare cykelfärd för barnet. En dyrare cykelsits har oftare ett säte av högre kvalitet och med en bra dyna. Väljer du en billigare cykelsits så har den ofta sämre möjligheter att justera lutningen för ett sovande barn och erbjuder sämre stöd för rygg och nacke. Om du väljer att köpa en dyrare cykelsits så kan du många gånger sälja den när barnet har växt ur sitsen och få igen en del av pengarna.

Att cykla med cykelsits