Orrefors har tillverkat konstglas på glasbruket i Småland sedan slutet av 1800-talet. Under åren har många kända designers formgivit klassiska glas för Orrefors och varje år besöker en miljon turister Orrefors.
Att tillverka ett konstglas är en fascinerande process. Glaset börjar som en sirapsliknande, het massa och slutar som ett vackert konststycke kristall på ditt middagsbord. 1898 öppnade glasbruket i Nybro kommun i Kalmars län. Innan dess var det ett järnbruk på platsen, men man övergav järnproduktionen för den mer lukrativa glasproduktionen. 1914 började Orrefors tillverka kristallglas och konstnärerna Simon Gate och Edward Hald tillverkade ett par år efter det tunna graverade glas som de sedan blev prisade för i Paris. Många konstnärer, formgivare och designers har genom åren gjort berömda glas för Orrefors. Under 30-talet finslipades glastekniken ytterligare av Vicke Lindstrand och Edvin Öhrström.

Under 40-talet var formgivaren Sven Palmqvist vid glasbruket. 50-talet innebar en pånyttfödelse inom svensk formgivning då Nils Landberg skapade ”Tupanglaset” och Ingeborg Lundin skapade ”Äpplet”. Gunnar Cyrén formgav under 60-talet ”Popglas” och under 70-talet fanns många namn vid bruket, bland annat Eva Englund och Olle Alberius. Från 80-talet och fram tills nu har formgivare som Anne Nilsson, Helen Krantz, Erika Lagerbielke, Efva Attling och Martti Rytkönen varit viktiga för Orrefors.

Ett glas = mer än 15 personer

Hälften av de 200 personer som arbetar på Orrefors är hantverkare. Det är glasblåsare, slipare, målare, synare och kantsprängare som gör verklighet av formgivarnas idé. Alla yrkesgrupper på Orrefors arbetar ständigt för att utveckla design, hantverk och nya tekniker. Under skapandet av ett enda konstglas har ungefär femton personer varit med och bidragit. En del av Orrefors produktion görs på andra glasbruk i världen, men ofta använder man sig av tekniker som utvecklats på Orrefors.

Idag är Orrefors Kosta Boda AB Nordens största glasbruksgrupp som producerar högkvalitativa bruks- och konstglas. Företaget har ett brett sortiment av märkerna Orrefors och Kosta Boda och sedan 2005 är Orrefors Kosta Boda en del av New Wave Group som är ett företag som säljer cirka 40 olika varumärken. Sedan 2012 är Magnus Andersson vd för Orrefors Kosta Boda. På Kosta tar man även emot en stor mängd turister varje år. Omkring en miljon personer besöker glasbruket för att bland annat följa den fascinerande processen att tillverka ett konstglas.

Mer än 100 år glas