Att börja cykla själv

Det är en stor dag när man som barn lär sig att cykla helt själv! För många är det dessutom en dag man minns ända upp i vuxen ålder. För vissa är vägen att lära sig cykla tung. Ständiga skrubbsår och en viss rädsla för hur det går nästa gång är inte ovanligt. Nu för tiden finns ett större utbud balanscyklar än tidigare. Detta är för många ett bra sätt att lära sig cykla på en traditionell cykel. Till skillnad från en vanlig cykel är en balanscykel helt utan trampor och broms. Det finns med andra ord väldigt få saker att hålla i minnet. Allting handlar istället om att leka, hålla balansen, och om att bli bekväm på cykeln som fenomen. För många har detta varit en positiv upplevelse och någonting som förenklat steget att gå från stödhjul till cykel.

Viktig utrustning

Även om en balanscykel i viss utsträckning är en leksak, skall man inte glömma bort skydd och säkerhet. Man kan ramla även från en balanscykel och en hjälm är därför viktig! Detta är en billig försäkring som gör enorm skillnad om man skulle trilla på ett farligt vis. Naturligtvis kan det också vara bra att ha på sig långbyxor och tröja för att hindra några av de sår som annars kan bli resultatet av en strapats på cykeln. När man skall lära barnen cykla är det också viktigt att inte lämna de utan uppsikt. En balanscykel kan gå riktigt snabbt i nedförsbacke och utan bromsar är det svårt att få stopp. Nu för tiden finns det förvisso även balanscyklar med handbroms vilket underlättar. Samtidigt gäller samma förhållningssätt.

Cykling är en effektiv träningsform som kan öppna för en hel del nya upplevelser. Det finns en uppsjö cyklingsleder att testa som familj och vissa är anpassade för att alla skall kunna vara med oavsett ålder och rutin. För att kunna få ut mesta möjliga av en sådan vistelse bör man dock ha lärt sig cykla hyfsat bra och stabilt. Tills dess kan en cykeltur i naturen vara en perfekt övning som ger mersmak för nästa år.

Att börja cykla själv