Innan du kan fatta ett välgrundat beslut kring vilken cykelbelysning du behöver bör du vara medveten om att den ideala belysningen varierar beroende på vad du har tänkt använda den till. Du som ägnar dig åt mountainbikecykling bör till exempel använda dig av cykelbelysning som avger åtminstone 700 lumen. På så sätt kan du cykla i en någorlunda hög hastighet med en bra belysning som gör det möjligt för dig att tydligt se i din periferi. Ännu bättre vore dock att använda två cykellampor: en mer kraftfull lampa på styret som avger cirka 1 000 lumen och ytterligare en lampa på hjälmen med ett sken på 700 lumen.

En cykellampas strålmönster och intensitet är två faktorer som är avgörande för att ge en bra upplevelse i MTB-spåret när du cyklar efter mörkrets fall. Ju snabbare du cyklar desto bättre belysning behöver du för att inte “cykla ifrån” ljusstrålen. Det kan innebära att du behöver 2 000 lumen på styret och 1 000 lumen på hjälmen. Om du istället behöver cykelbelysning för att pendla till och från jobbet är 400 lumen den lägsta styrka vi rekommenderar. Du behöver även en bakre lampa på din cykel så du kan upptäckas av dina medtrafikanter. Denna kombination gör dig även mer synlig i trafiken på dagtid.

Cykelbelysning på hjälmen eller på styret?

Det är optimalt att ha en kraftfull cykellampa på styret och inte behöva tänka på denna belysning, vilket är fallet om du köper en cykellampa med en lång batteritid. Ett brett strålmönster är önskvärt för att du även ska kunna se bra i din periferi. Cykelbelysning på hjälmen är också bra att ha, och du kan med fördel välja att fästa en lite mindre lampa med ett smalare strålmönster på din hjälm. Denna cykelbelysning kommer hjälpa dig se längre fram i horisonten och följa dina ögon i till exempel kurvor.

Du bör använda dig av bägge dessa typer av belysning och låta dem jobba tillsammans för att både lysa upp din periferi samt ge dig god sikt i kurvor. Om du bara kan använda en cykellampa är det vanligast att fästa den på hjälmen.

Cykelbelysning för trafik och MTB-spår